När doktorn frågar en man hur det står till med potensen är han inte så intresserad av sin patients samliv. Kan en man inte få erektion så mår hjärta och kärl inte så bra, förutsatt att potensproblemet inte är psykologiskt.

Det finns tydligt samband mellan friska blodkärl, ett friskt hjärta och förmågan att få erektion. Erektion är en komplicerad process där blodkärl, hormoner och nerver hakar fast i varandra i en kedja av händelser som baseras på att blodkärlen är friska.

När det manliga problemet uppstår kan det vara ett tecken på att något är sjukt i blodkärlen – även om man verkar vara helt frisk. Om kärlväggarna, som ska producera kväveoxid, har fått beläggningar av fetter och plack eller utsätts för alltför höga blodsockernivåer minskar blodkärlens förmåga att slappna och öka blodflödet.

ATT FÖRÄNDRA SIN LIVSSTIL

För att få erektion måste blodflödet vara bra.

Kväveoxid påverkar cirkulationen och vidgning av blodkärlen, och för att kroppen ska kunna bilda kväveoxid krävs l-arginin som är en aminosyra. L-arginin finns i mat som kött, fisk, skaldjur, sojabönor och mängd olika nötter.

Kväveoxid bildas också av grönsaker som spenat, rödbetor och ruccola. Den maten är bra för hjärta och kärl. Kväveoxid är kroppens kraftfullaste blodkärlsvidgare.

Det som gör att blodcirkulationen blir sämre har med livsstilen att göra. Till exempel för mycket alkohol och rökning, stress och dålig sömn och en kost fattig på frukt och grönsaker.

VETENSKAPLIGA STUDIER

Det finns vetenskapliga studier som visar att l-arginin ger bättre erektionsförmåga och det har även en åldersbromsande effekt. Vid problem med potensen brukar man behöva tillföra L-arginin. Den egna produktionen räcker inte.

L-arginin har inte bara en stor betydelse för cirkulationen utan även för hormonfrisättning och ökning av muskelmassa och uthålligheten i samband med träning, vilket ju är en bonus. Det har även rödbetsjuice, vilket gjort att idrottare och då särskilt uthållighetsidrottare gärna tar ett kosttillskott för att fylla på depåerna.

Det är ju välkänt att fysisk aktivitet aktiverar reparationssystem i hjärnan, för den behöver ständigt service. Att få i sig tillräckligt med l-arginin ger en snabb vakenhet och förbättrar både cirkulation och genomblödning.

TIPS PÅ TILLSKOTT:

L-Argiplex

Pycnogenol

Prelox

Rödbetsjuice