En längre period av värme kan ge ökade hälsoproblem och faktiskt en ökning av antalet dödsfall på grund av just värme. När det är er än 20 grader varmt på natten räknas det som tropisk natt och får man inte svalka hinner inte kroppen med att återhämta sig.

Hur du reagerar på värme beror på ditt hälsotillstånd. Ihållande värme kan påverka människor i riskgrupper, och till dessa räknas små barn och gravida, personer med funktionsnedsättning, äldre och kroniskt sjuka samt de som tar mediciner som vätskedrivande, neuroleptika eller antidepressiva läkemedel.

Värme kan ge vitt skilda symtom. Och det kan vara allt från milda symtom vid utmattning till värmeslag och hjärtinfarkt.

HÄR KOMMER 5 BRA TIPS VID VÄRMEBÖLJA

  1. Stressa inte när du är rörelse. Då kan du bli allt för varm och svettas ut vätska. Tänk som du gör när du har semester vid Medelhavet. Det vill säga gå långsamt, ha med en vattenflaska och drick mycket samt ta många pausar.
  2. Dra ner rullgardiner eller fäll ned persiennerna under dagen så att lägenheten eller villan inte värms upp i onödan. Öppna fönster som orsakar korsdrag så att vinden fläktar.
  3. Duscha kallt innan du går och lägger dig. Ha flera kuddar i sängen och byt när det känns för varmt under kinden.
  4. Träna inte hårt när det är som varmast för då kan du kollapsa, även om de är van. Försök förlägga ditt träningspass på morgonen när det är som svalast. Även om du går på gym som har luftkonditionering kan du känna av värmen extra mycket när du kommer ut från det svala gymmet.
  5. Har du hört talas om elektrolyter? Det är näringsämnen och mineraler som finns i kroppen och gör att vi mår bra. Elektrolyterna kissar vi och svettas ut. När det är varm svettas vi ut extra mycket. Elektrolyter stödjer bland annat nervsystemet, musklerna och reglerar vätske- och mineralbalans.

Exempel på elektrolyter är natrium, klorid, kalium, kalcium och magnesium. Kalium finns i bland annat bananer, potatis och mjölk. Natrium finns i bordssalt, ost och torrostade solrosfrön Magnesium finns i mandlar, spenat och tonfisk. Kalcium finns i tofu, mjölk och yoghurt.

Det finns också elektrolyter på burk, det vill säga i pulverform som kosttillskott. Då rör man ner det i ett glas vatten och kan dricka både före och efter träning samt ha med sig till stranden.