Forskare vid Åbo universitet i Finland rekryterade 20 kvinnor som nyligen fått diagnosen bröstcancer. Kvinnorna var mellan 36 och 68 år.

De finska forskarna ville undersöka vad en halvtimmes måttlig cykelträning åstadkom i kroppen eftersom tidigare studier visat att kvinnor som tränar har minskat risk att drabbas av bröstcancer.

Träning minskar även biverkningarna av cancerbehandlingar och förbättra prognosen och patienternas livskvalitet.

Tidigare studier har visat att dödlighet i viss cancer är 31 procent lägre bland fysisk aktiva jämfört med de som är stillasittande.

CANCERSTIMULERANDE CELLER MINSKADE

Blodprover togs vid flera tidpunkter; i vila, efter 15 minuter och efter 30 minuter när träningen avslutades.

Stark fysisk ansträngning, alkohol- och koffeinkonsumtion var förbjuden under minst 24 timmar före studiedagen.

Resultatet visade att antalet celler som bekämpar cancer ökade och celler som stimulerar cancer minskade under träningspasset.

TÄNKA OM VAD GÄLLER TRÄNING

Idag rekommenderades patienter att vila under behandlingstiden, men den synen håller på att förändras. Det beror på att man nu sett träningens positiva effekt på cancer och behandlingsrelaterade biverkningar samt samband att prognos på tillfrisknade blivit bättre.

Träning motverkar fetma, hormonella obalanser och sämre immunförsvar vilket alla är faktorer som ökar risken för att få cancer.

Fysisk aktivitet mobiliserar immunceller hos friska personer, men fenomenet har inte varit lika undersökt hos cancerpatienter.

Läs studien här.