Visst är det lätt att bli sittandes framför teven, datorn eller med en god bok i handen istället för att bege sig till simhallen, gymmet eller långpromenaden.

Att röra på sig är jobbigt, men den som tror att den behöver mycket motion för att uppnå en hälsoeffekt har fel. Och det är ju skönt att höra, speciellt om man inte är så förtjust i att träna.

Forskare vid Örebro universitet har goda nyheter för äldre efter att de studerat 200 personer mellan 65 och 69 år. När försökspersonerna bytte ut tio minuters stillasittande mot lågintensiv fysisk aktivitet minskade risken att förlora muskler.

Och det räckte med att de ökade dagens rörelse med tio minuter genom att arbeta i trädgården eller att de tog en långsam promenad.

Men viktigt att veta är de pensionärer som deltog i studien redan var aktiva. De röde på sig minst 2,5 timmar varje vecka och hade en aktivitet som gjorde att de blev anfådda.

VAR MÅTTLIGT AKTIVA

De äldre som deltog i studien konditionstränade redan varje vecka i minst 2,5 timmar. Aktiviteter som innebar att de fick upp andning och puls.

Forskarna har även tittat på hur styrketräning och yoga kan påverka muskelmassan, styrkan, den fysiska förmågan generellt samt risken för muskelförtvining.

Pensionärerna som tränade styrketräning minst två gånger i veckan så byggde de inte bara muskler, den totala fysiska förmågan blev betydligt större. Det krävs dock två styrkepass i veckan för att motverka muskelförlust.

MER ÄR BÄTTRE MEN LITE GÖR STOR SKILLNAD

En annan spännande men kanske inte oväntad upptäckt var att det lönar sig bra att regelbundet träna i medelåldern för att behålla sina muskler när man åldras.

Och självklart är ju den som tränar mer i bättre form än den som tränar mindre. Men budskapet är att det inte krävs mer än att lägga på tio minuter per dag för att må bättre.

En liten daglig insats som på lång sikt kan ge stora resultat.

Källa: Örebro universitet

Här kan du läsa avhandlingenPhysical activity, muscle mass and physical function in older adults